Home » BE_Articles »BE_Post » Currently Reading:

Mergers

June 17, 2014 BE_Articles, BE_Post No Comments

TOPIC: MERGERS

LEVEL: EASY

Read the introductory text about mergers, following links to additional material where necessary.

Airline mergers have caused a lot of controversy in the history of aviation, some of them proving that bigger is not better at all (http://www.businessweek.com/magazine/content/10_20/b4178007849046_page_2.htm ), yet for industry giants, like Continental and United, learning from other airlines’ mistakes may just not be an option.

The merger between Continental Airlines and United Airlines, after a great deal of intrigue and suspense, was officially announced in May 2010, leaving US Airways, which was also in the process of merger negotiations with United (http://www.nytimes.com/2010/05/03/business/03merger.html ), in midair. The new airline, after the lengthy process of approval from the anti-trust division and much hoped-for backing of employee unions, should become world’s largest airline.

Continental, which is currently considered to be world’s 5th largest carrier, is rumored to be moving its headquarters from Houston to Chicago – home to United Airlines. The upgrade to world’s largest airline, apparently, will come at a price, as mergers are known to cause cutbacks (there are over 16000 employees based in Houston). Local leaders still hope that the merged airline would be based in Houston.

Despite some skepticism, United are having a good year. Just 2 years ago it was Continental that was planning on acquiring United, but pulled out just hours before the tie-up citing United’s unstable finances (http://www.nytimes.com/2008/04/28/business/28air.html ).

Amidst all the media frenzy, experts say the merger will also most likely impact customers…

1. Watch CBS news report about the merger between United and Continental http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6455962n. Determine whether the following statements are true or false:

1.   Continental and United have tried merging before. (Answer: T)

2.   United and Continental compete on 11 long-haul routes (Answer: F)

3.   The merged airline is going to have 10 hubs and it’s going to fly to 370 destinations over 57 countries. (Answer: F)

4.   The two airlines will merge to form the largest carrier in the world, and experts predict it will remain that way for a long time (Answer: F)

5.   Continental and United have been wanting to merge for about 10 years (Answer: T)

6.   There is going to be an inevitable reduction in service on long-haul destinations (Answer: F)

7.   Reduction in service will most probably mean an increase in fares (Answer: T)

8.   United and Continental are both members of the Star Alliance (Answer: T)

9.   The merged airline now has a new slogan that says: “Let’s Merge” (Answer: F)

10.               The key to most airlines’ survival these days lies in expanding

and merging with other airlines (Answer: F)

2. Answer these multiple-choice questions based on the video:

1.   United is notorious for its: a) in-flight meals, b) poor customer service, c) mergers (answer: 1b)

2.   Once United and Continental merge, they are going to: a) shrink their staff, b) lower their fares, c) fly long-haul only (answer: 2a)

3.   Not only will United and Continental merge their airlines, but they will also unify: a) frequent flier miles, b) Star Alliance, c) headquarters (answer: 3a)

4.   United and Continental will combine their frequent flier miles, but: a) fewer planes will mean fewer available seats; b) United passengers will have a priority, c) Continental passengers will have a priority (answer: 4a)

5.   The merger is not yet finalized because United and Continental still have to go through some: a) criticism, b) public scrutiny, c) hurdles (answer: 5c)

2. Read the following article about EU approval of the merger (http://chicagobreakingbusiness.com/2010/07/eu-approves-united-continental-merger.html ) and complete the exercises:

1)   Find the right definitions for the following (match the columns):

1)   Hurdle

2)   Muster

3)   Overlap

4)   Rigorous

5)   Scrutiny

 

a)   careful observation

b)   an obstacle or difficulty

c)   meeting or gathering

d)   scrupulous, severe

e)   to partially coincide

Answers: 1b, 2c, 3e, 4d, 5a

2)   Answer the following questions to determine your understanding of the text:

 

1.   What does the author mean when he says that the merger “cleared its first regulatory hurdle”? (answer: Passed through its first regulatory procedure)

2.   How would you rephrase the sentence “The airline must still pass muster with U.S. antitrust officials”? (answer: The airline must still go through a meeting with US antitrust officials)

3.   When you face “far more rigorous scrutiny” than before, you: a. get into more trouble, b. face more competition, c. are taken under more careful observation (answer: c)

4.   If a governmental body “wraps up its probe” of your company, it: a. stops criticizing you, b. stops evaluating you, c. stops taxing you (answer: b)

5.   When your interests “overlap” with interests of another company, they: a. are in conflict, b. they coincide, c. they collaborate (answer: b)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact Us

We would love to hear from you! Please fill out this form and we will get in touch with you shortly.

Connect to Us

Facebook Twitter Youtube Linkedin

Featured Posts

Announcement: Aviation English – Inglês para Aviação

Damon Freeman Aviation English

Welcome to Global Aviation English’s Blog. Here we will release up to date information about what is happening in the world of Aviation English. We will also share some of our videos, mini lessons, videos and tips for tests and interviews. We have FREE online courses for Pilots, Flight Attendants, Mechanics, …

Cabin crew procedures

bus

[Audio clip: view full post to listen] Cabin crew procedures Aim Practice English skills in an aviation context Revise some typical procedures and test yourself on knowledge you not only need to know but may be tested on during interviews Have fun! The list of cabin crew procedures can be …

Santos Dumont, Pioneer Aviator

Santos Dumont

[Audio clip: view full post to listen] Alberto Santos Dumont, Pioneer Aviator   Santos Dumont, born in 1873, grew up in a coffee plantation owned by his family but spent most of his adult life in Paris. He was so fascinated by machinery that even as a child he learned …

Airline vs. Executive Aviation

buswal

  TOPIC: Airline vs. executive aviation Listen to the audio GOAL: To compare airline flying versus working in executive aviation Level: Easy Exercise #1: Read about the differences between airline flying and executive aviation and then proceed to Exercise #2 The physical aspects of flying an airplane are fairly similar in …

Crew Resource Management (CRM)

English for Pilots

  [Audio clip: view full post to listen]TOPIC: Crew Resource Management (CRM) Exercise #1: Read about CRM and then proceed to Exercise #2 Crew Resource Management (CRM) training originated from a NASA workshop in 1979 that focused on improving air safety. The NASA research presented at this meeting found that …

Parts of an Aircraft

Parts of Plane

[Audio clip: view full post to listen] 1. Read about the various major parts of an airplane, then proceed to Step 2 Although there are many aircraft designs flying today, most of them share a common assembly of major parts that all pilots should be thoroughly aware of. Ever since …