Home » BE_Articles »BE_Post » Currently Reading:

Taking Responsibility

October 13, 2014 BE_Articles, BE_Post No Comments

 

TOPIC: TAKING RESPONSIBILITY

LEVEL: EASY

Read the introductory text about the disruption of flights in April 2010.

It seems like the start of 2010 was all about the U.K. and its airline industry, first bringing severe weather and along with it – flight cancellations, then BA strike, and continuing with the volcano eruption in April that effectively grounded all non-emergency flights in Britain following a flight ban, leaving passengers stranded and frustrated at airports. http://www.guardian.co.uk/world/blog/2010/apr/15/volcano-airport-disruption-iceland.

The volcanic ash cloud that was reportedly potentially dangerous for aircraft, continued disrupting flights across Europe http://www.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2010/04/19/intv.ash.iata.dir.gen.bisignani.cnn.html

throughout April and May, costing the industry billions and causing public uproar. It was only expected that after the “ash ban” was lifted, the blame game would begin and officials would start pointing fingers. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8654559.stm

1.Watch the BBC report with Richard Quest. How would you define the following words and phrases?

1.blanket closure

2.      to condemn

3.      repatriation

4.      to be distressed

5.      anguish

6.      to be stranded

a)     torment, agonizing pain

b)     return home

c)      complete and full closure

d)     to be in much trouble or upset

e)     to disapprove

f)       to be cut off, isolated or left behind

Answer: 1c, 2e, 3b, 4d, 5 a, 6f

2.  Understanding words in context:

1)     If something is a shambles, it’s: a) a slaughterhouse, b) disorder, c) a mess

2)     If you are the one footing the bill, then: a) you are paying all the costs for something, b) you are responsible for something, c) you are refusing to pay the costs of something

3)     If work requires military precision, then it probably needs: a) delicate hands, b) very organized action, c) to be in the military

4)     If you are dealing with an aftermath of something, then you are addressing a: a) consequence or result, b) consistency, c) distress

5)     If you are entitled to a reimbursement, that means you deserve: a) a refund or compensation, b) a purse, c) loyalty program membership

6)     If you are condoning something, you are: a) criticizing it, b) supporting something morally wrong or allowing it to happen, c) supporting it.

Answers: 1c, 2a, 3b, 4a, 5a, 6b

3. Answer the following questions to evaluate your understanding of the video:

1.      What are the names of the tour operators jointly condemning the British government over its poor handling of the ash cloud crisis? (Answer: TUI Travel and Thomas Cook)

2.      What reasons were they given at the meeting with government officials for the blanket closure of the airspace? (Answer: they claim they were not given any clear reasons, i.e. they do not think it was justified)

3.      How many customers did the 2 tour operators happen to have stranded abroad due to the crisis? (Answer: around 100K customers)

4.      What do the tour operators find very unfair about the situation? (Answer: that apparently some low-budget airlines are allowed to abandon their customers)

5.      How did they comment on the officials’ response to their criticism? (Answer: they consider the government’s response to be a shambles)

4. Fill in the gaps in the following short transcript:

It’s al about customer ………………………… (answer: repatriation).  And we seem to have 2 standards, whereas tour operators and …………….. …………… (answer: travel companies) are focused immediately on the repatriation of our customers, to get rid of all the …………………. (answer: anguish) they’ve been facing, where they are obviously distressed away from loved ones. And we’re not getting a …………………… (answer: consistency) across the industry. 

5.Use your active vocabulary to build meaningful sentences:

1)     The company reps agreed that it was their responsibility to …………….the bill in case something went wrong (Answer: foot)

2)     The public ………………………… the government for not acting sooner and leaving the simple people behind to deal with the …………………….(Answer: condemned, aftermath)

3)     All passengers ………………………………in tarmac delays were…………………..accordingly (Answer: stranded, reimbursed)

4)     The crisis resulted in a…………………….. ………………….of the airspace (Answer: blanket closure)

5)     The way the management …………………………. (answer: condoned) such action and disregarded public dissatisfaction was unforgivable.

* Recommended reading: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8654559.stm

Contact Us

We would love to hear from you! Please fill out this form and we will get in touch with you shortly.

Connect to Us

Facebook Twitter Youtube Linkedin

Featured Posts

Announcement: Aviation English – Inglês para Aviação

Damon Freeman Aviation English

Welcome to Global Aviation English’s Blog. Here we will release up to date information about what is happening in the world of Aviation English. We will also share some of our videos, mini lessons, videos and tips for tests and interviews. We have FREE online courses for Pilots, Flight Attendants, Mechanics, …

Cabin crew procedures

bus

[Audio clip: view full post to listen] Cabin crew procedures Aim Practice English skills in an aviation context Revise some typical procedures and test yourself on knowledge you not only need to know but may be tested on during interviews Have fun! The list of cabin crew procedures can be …

Santos Dumont, Pioneer Aviator

Santos Dumont

[Audio clip: view full post to listen] Alberto Santos Dumont, Pioneer Aviator   Santos Dumont, born in 1873, grew up in a coffee plantation owned by his family but spent most of his adult life in Paris. He was so fascinated by machinery that even as a child he learned …

Airline vs. Executive Aviation

buswal

  TOPIC: Airline vs. executive aviation Listen to the audio GOAL: To compare airline flying versus working in executive aviation Level: Easy Exercise #1: Read about the differences between airline flying and executive aviation and then proceed to Exercise #2 The physical aspects of flying an airplane are fairly similar in …

Crew Resource Management (CRM)

English for Pilots

  [Audio clip: view full post to listen]TOPIC: Crew Resource Management (CRM) Exercise #1: Read about CRM and then proceed to Exercise #2 Crew Resource Management (CRM) training originated from a NASA workshop in 1979 that focused on improving air safety. The NASA research presented at this meeting found that …

Parts of an Aircraft

Parts of Plane

[Audio clip: view full post to listen] 1. Read about the various major parts of an airplane, then proceed to Step 2 Although there are many aircraft designs flying today, most of them share a common assembly of major parts that all pilots should be thoroughly aware of. Ever since …